Veelbelovende resultaten na de hervorming van de psychologische zorg in België

Sinds 1 september 2021 heeft België de toegang tot eerstelijns psychologische zorg grondig hervormd. Drie jaar later lijken de resultaten voor de bevolking veelbelovend. 410.022 mensen maakten al gebruik van dit aanbod, waaronder 145.533 kinderen en jongeren (tot en met 23 jaar) en 264.489 volwassenen, volgens de meest recente cijfers van het Intermutualistisch Agentschap. Deze cijfers werden onderstreept in een recent persbericht van Frank Vandenbroucke, minister van Volksgezondheid, die verklaarde: “Deze cijfers tonen aan dat de nieuwe conventie haar doel bereikt.”

{Pesbericht van Frank Vandenbroucke}

De hervorming van de geestelijke gezondheidszorg, gelanceerd door minister Frank Vandenbroucke tijdens deze legislatuur, betekent niet alleen een ongeziene investering om psychologische zorg veel toegankelijker en betaalbaarder te maken, maar ook een fundamentele systeemwijziging. Deze hervorming richt zich op het creëren van maximale mentale gezondheid en het waarborgen van kwaliteitsvolle, toegankelijke en laagdrempelige zorg.

Toegang voor iedereen

Dankzij de nieuwe conventie kunnen mensen met psychische problemen waarvoor professionele hulp nodig is, terecht bij een geconventioneerde psycholoog of orthopedagoog. Deze hulp wordt niet alleen aangeboden in een praktijk, maar ook daarbuiten: bijvoorbeeld bij de huisarts, op school, in een OverKophuis, bij het OCMW of zelfs in de gevangenis.

  • Eerste sessie: volledig gratis.
  • Vanaf de tweede sessie: volwassenen betalen 11 euro remgeld per individuele sessie ; 4 euro bij recht op een verhoogde tegemoetkoming.
  • Groepssessies: 2,5 euro.
  • Voor jongeren onder de 24 jaar: het aanbod blijft volledig gratis.

In totaal werden sinds de start van de hervorming 3.135.945 sessies gehouden bij 6524 geconventioneerde psychologen en orthopedagogen.

Toegankelijke zorg in de buurt

Frank Vandenbroucke toonde zich tevreden: “Het doel was om de toegang tot geestelijke gezondheidszorg zo laagdrempelig mogelijk te maken. We zien nu dat er belangrijke stappen worden gezet. Mensen vinden de weg naar hulpverlening, en andersom is de hulpverlening steeds meer lokaal en nabij de leefomgeving van zowel volwassenen als kinderen en jongeren.”

Preventie als sleutel

Om de nodige ondersteuning en hulp mogelijk te maken, is het essentieel om financiële drempels zo laag mogelijk te houden. “Precies daarom hebben we ervoor gezorgd dat het aanbod voor kinderen en jongeren tot en met 23 jaar gratis is,” legt Vandenbroucke uit.

“Door mentaal (on)welzijn bespreekbaar te maken en onrustwekkende signalen sneller op te sporen, kunnen we immers veel langdurige psychische problemen vermijden,” besluit hij.

Deze hervorming bewijst dat investeren in geestelijke gezondheidszorg rendeert en levens kan veranderen.

Gedeeld door Sofia Douieb

 

LEES OOK: