Meningitisvaccin: ouders moeten bewust gemaakt worden!

GSK, een van de tien grootste farmaceutische bedrijven ter wereld, is al een aantal jaren druk in de weer (via bewustmakingscampagnes) om de boodschap over het belang van het meningitisvaccin over te brengen. Op Wereld Meningitis Dag werd nogmaals benadrukt dat ervoor moet worden gezorgd dat ouders met kennis van zaken kunnen beslissen hoe zij hun kinderen het best kunnen beschermen tegen de verschillende soorten meningokokkenziekte.

De campagne werd ‘Samen tegen meningitis’ gedoopt. De hoofdrol is weggelegd voor Amber,  een meisje dat tijdens een vakantie in Thailand werd besmet met meningokokken toen ze 8 maanden oud was. Ze overleefde de ziekte maar draagt nog steeds de sporen in de vorm van blijvende littekens op haar huid. Die focus op een specifiek kind kan misschien choqueren, maar zo houdt de campagne de aandacht beter vast en krijgt de ziekte een gezicht. Het is een voorbeeld tussen vele anderen, waardoor ouders zich bewust worden van het belang van de vaccinatiecampagne (die niet wordt vergoed en geen deel uitmaakt van het verplichte vaccinatieprogramma).

Verhoogd risico

Vorig jaar publiceerden we in Hospinews al een oproep van de Belgische Vereniging voor Kindergeneeskunde (BVK) om het vaccin terug te betalen. Via een brochure kwam het publiek meer te weten over de ziekte. Een fragment: “Meningitis is soms onvoorspelbaar. Het is belangrijk om de behandeling zo snel mogelijk op te starten. Zelfs bij een afdoende behandeling met de juiste antibiotica, kan ze fataal aflopen voor 5 tot 10 op 100 behandelde personen. Voor 1 overlever op 5 heeft ze ernstige gevolgen.”   

Een infectie met meningokokken is ongewoon en zeldzaam, waardoor de juiste diagnose stellen niet altijd evident is voor de professionals. Vooral in de eerste uren is de ziekte zijn de symptomen niet duidelijk herkenbaar. Meningitis evolueert razendsnel, dus een snelle reactie is nodig.

Vaccins: de beste preventie

Een jaar na het initiatief van de BVK is het nu de beurt aan een minder neutrale stakeholder (GSK) om de koe de bel aan te binden. De onderneming wil de ouders ervan op de hoogte brengen dat er vandaag vaccins bestaan tegen de vijf belangrijkste groepen van meningokokken. Op haar nieuwe website samentegenmeningitis.be geeft GSK tekst en uitleg: “Er bestaan vaccins tegen 5 types van meningitis (A, B, C, W en Y) die het hoogste potentieel hebben deze ziekte te veroorzaken.

Er zijn 3 soorten vaccins beschikbaar:

  • Vaccin tegen meningokokken C
    (in vaccinatiekalender)
  • Vaccin tegen meningokokken B
  • Gecombineerd vaccin tegen meningokokken ACWY

Advies van de Hoge Gezondheidsraad

“In maart vorig jaar heeft de Hoge Gezondheidsraad heeft zijn aanbevelingen voor meningokokkenvaccinatie bij kinderen en jongeren herzien. De HGR beveelt aan om het huidige monovalente vaccin tegen meningokokken C te vervangen door het quadrivalente vaccin tegen de serogroepen A, C, W en Y (kostprijs: 52 euro, herhaling na 5 jaar). Er bestaat een goedkopere gecombineerde versie, maar die biedt minder lang bescherming (36 euro, herhaling na 2 jaar)”, zo stond onlangs te lezen in Le Soir.

 

LEES OOK