In de Brusselse multiculturele omgeving stelt men een toename vast van jonge kinderen met diabetes type 1. Om de gezondheid van die kinderen te verbeteren en de sociale isolatie door de ziekte te doorbreken start het kinderdiabetesteam van het UZ Brussel vanaf oktober een ambulant programma voor wekelijks sporten onder medische begeleiding. Het doel: een betere werking van de insulinebehandeling op korte termijn en het vermijden van complicaties op lange termijn.
Dankzij dit pilootproject raken het kind en zijn ouders van bij het begin vertrouwd met sporten met diabetes. Heel wat ouders van kinderen met type 1 diabetes zijn terughoudend om hun kinderen te laten sporten of activiteiten te laten volgen in een sportclub. Ze kunnen de impact van de inspanning op de bloedsuikerschommelingen van hun kind niet inschatten. Door hen van bij de diagnose daarin te begeleiden krijgt beweging een plaats in de dagdagelijkse routine.
Hoe frequenter een persoon met type 1 diabetes beweegt, hoe beter de insulinewerking en hoe lager het risico op complicaties op lange termijn, zoals hart- en vaatziekten, nierschade en oogproblemen.
Het project omvat een ambulant sportprogramma elke woensdagnamiddag in de sportzaal van het UZ Brussel, aandacht voor educatie en evaluatie rond insulinebehandeling en tweemaal per jaar driedaagse sportkampen.