Revalidatieprogramma in Brussel voor de behandeling van chronische pijn bij kinderen

Om chronische pijn bij jongeren te verlichten, heeft het Kinderziekenhuis (UKZKF) sinds enkele jaren een revalidatieprogramma dat is gebaseerd op een biopsychosociale benadering, met individuele begeleiding door een multidisciplinair team dat chronische pijn erkent binnen een geheel van oorzaken en gevolgen om ze te behandelen. Volgens statistieken krijgt bijna 30% van de schoolgaande kinderen namelijk te maken met chronische pijn. Meestal is die pijn amper of niet zichtbaar, maar ze heeft een aanzienlijke invloed op het dagelijks leven van de jongste kinderen. Ze beïnvloedt hun lichamelijk welzijn, sociaal leven, scholing en vrije tijd.

“Chronische pijn kan niet worden herleid tot één oorzaak, maar is het resultaat van een complexe interactie tussen biologische, psychologische en sociale factoren”, aldus Christine Fonteyne, hoofd van het team dat werkt rond chronische pijn bij kinderen in het UKZKF (de ‘Pain Resource’-unit).

Van pijn naar hoop …

In 2015 startte het kinderziekenhuis een revalidatieprogramma op, waarin chronische pijn was opgenomen. Maar zulke chronische pijn is vaak ongrijpbaar en veroorzaakt soms blijvend leed. Bij de behandeling van chronische pijn richt je je niet op één enkel symptoom, maar moet je rekening houden met een geheel van oorzaken. Alleen zo kan je de levenskwaliteit van kinderen en tieners herstellen. Dat is het geval bij chronische pijn veroorzaakt door hoofdpijn, buikpijn of pijn in het bewegingsapparaat. Als antwoord op dit ongemak en de angstgevoelens die het teweegbrengt bij de ouders, biedt het UKZKF oplossingen op maat van elk kind, met een multidisciplinaire beoordeling om de pijn te behandelen en te zorgen voor een beter dagelijks leven.

Waaruit bestaat het programma?

Om de symptomen te verlichten, het lichaam te revalideren en kinderen in staat te stellen hun pijn een tijdje onder controle te houden, heeft het UKZKF een zogenaamde “therapeutische toolbox” ontwikkeld. Die toolbox bestaat uit farmacologische middelen die zijn ontwikkeld om symptomen te verlichten, fysieke technieken en psychosomatische benaderingen zoals hypnose, ontspanning, meditatie of hartcoherentie. Een team houdt zich specifiek bezig met pijn en organiseert ook groepssessies waarin kinderen en tieners elkaar ontmoeten. Op die manier kunnen ze elkaar steunen, cohesie opbouwen, hun ervaringen en hun ongemakken delen en nuttige pijnbestrijdingstechnieken sneller beheersen.

Team rond pijn (‘Pain Resource’-unit)

Zoals bij elke ziekenhuisdienst staat er een team klaar om jonge patiënten die pijn hebben, op te vangen. Dat team rond chronische pijn bij kinderen bestaat uit kinderartsen, artsen voor fysische geneeskunde, kinderpsychiaters, psychologen en verpleegkundigen. Sommige professionals werken samen met andere ziekenhuisdiensten, zoals kindergeneeskunde, anesthesiologie, chirurgie of kinesitherapie. Hun doel is om de vele factoren die bijdragen tot chronische pijn op te sporen, kinderen te helpen de betrokken mechanismen te begrijpen door middel van psycho-educatieve consultaties en met hen en hun ouders samen te werken om een gepersonaliseerd behandelplan uit te werken.

→ Neem contact op met het team rond chronische pijn bij kinderen van het UKZKF via: urd@hubruxelles.be

→ Brochure “Pourquoi j’ai mal ?” (document in het Frans)

Samuel Walheer

 

LEES OOK: