Op 3 december 2024 is het de Internationale dag voor mensen met een beperking. Voor het derde jaar op rij organiseert de Stad Brussel, in samenwerking met verschillende verenigingen, een brede waaier aan activiteiten in onze hoofdstad. Dat is de ideale gelegenheid om het grote publiek bewust te maken van de behoefte aan inclusie van deze bevolkingsgroep, die vaak geconfronteerd wordt met discriminatie. Op het programma staan onder andere sportactiviteiten, rondleidingen, toneelstukken, schrijfworkshops en tentoonstellingen. Zet de week van 29 november tot 7 december alvast in je agenda!
Vorig jaar schreef het team van Hospichild een artikel over de vorige editie: “Tweede editie van de Week van de Handicap: de Stad Brussel ondersteunt inclusieve activiteiten“. Net als vorig jaar organiseert de cel Gelijke Kansen van de Stad Brussel artistieke, informatieve en educatieve activiteiten.
“Onze ambitie is duidelijk: van Brussel een meer inclusieve stad maken, waar alle burgers, ongeacht hun situatie, gebruik kunnen maken van de openbare ruimte en kunnen deelnemen aan de activiteiten die er georganiseerd worden. Op basis van ons actieplan “BXL INCLUSIVE”, dat in 2018 gelanceerd werd, blijven we onze infrastructuur en projecten aanpassen om ervoor te zorgen dat ze rekening houden met personen met een beperking. De Week van de Handicap is het ideale moment om samen te komen, ideeën uit te wisselen en vooral te tonen dat we samen kunnen bouwen aan een meer harmonieuze samenleving.” Philippe Close, burgemeester van de Stad Brussel
Inclusie staat centraal
In België heeft naar schatting 15% van de bevolking een handicap. Handicaps, zowel zichtbare als onzichtbare, leiden vaak tot discriminatie (validisme) en bemoeilijken de toegang tot bepaalde openbare plaatsen. De verenigingen die deelnemen aan de Week van de Handicap hebben hun aanbod afgestemd op de behoeften van personen met een handicap, zodat het voor iedereen toegankelijk is. Ze bieden een ruime waaier aan activiteiten die specifiek inclusief zijn en openstaan voor iedereen, die gratis of bijna gratis zijn, waarvoor je je vrij kan inschrijven en waarvoor er toegankelijkheidsfaciliteiten zijn (voor verschillende handicaps). Deze bewustmakingsweek is bijzonder nuttig en verwezenlijkt de volgende doelstellingen:
- verschillen aanvaarden en sociale cohesie bevorderen;
- het grote publiek bewustmaken van het belang om openbare plaatsen toegankelijk te maken voor iedereen;
- ervoor zorgen dat personen met een handicap kunnen deelnemen aan culturele en sportactiviteiten in Brussel;
- verenigingen voor personen met een handicap ondersteunen.
“Om werkelijk duurzame ontwikkeling te verwezenlijken voor personen met een handicap moeten we zeer goed nagaan wat hun behoeften en rechten zijn, niet alleen als begunstigden, maar ook als mensen die actief deelnemen aan het sociale, economische en politieke leven.” Secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Antonio Guterres
→ Bekijk het programma van de Week van de Handicap – Gaan we?
↓ Video over de Week van de Handicap 2024 (in Vlaamse Gebarentaal) ↓
Deelnemende verenigingen
Verschillende verenigingen hebben beslist om, in samenwerking met de Stad Brussel, deel te nemen aan dit hartverwarmende evenement. Onder andere:
- Bazaar Trottoir is een organisatie die de stad vanuit haar meest volkse perspectief toont: de trottoirs. Ze neemt je mee op privéwandelingen met een specifiek thema als rode draad (girl power, duurzaam Brussel, street art, maar ook bijvoorbeeld “singles only”-wandelingen) of in een bepaalde wijk.
- Diogenes vzw is een dienst die daklozen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest helpt door middel van straathoekwerk, met als doel bruggen te bouwen tussen de straat en de rest van de samenleving.
- De Brusselse circusschool bestaat al veertig jaar en stimuleert kritisch denken, zelfstandigheid en verantwoordelijkheid. De school bevordert zelfvertrouwen en zelfontplooiing in het algemeen. “Circuskunsten als tool voor persoonlijke ontwikkeling”.
- L’Ouvroir is een maatwerkonderneming die op een traditionele manier met semi-industriële technieken boeken bindt, met een ronde rug en hard karton.
- De vzw Objectif, Mouvement pour l’égalité des droits omvat drie diensten: vreemdelingenrecht, sociale cohesie en een sociaal-juridische wachtdienst.
- Midis poésie, of “Les Midis”, organiseert al 76 jaar rondtrekkende evenementen, literaire conferenties en performance-lezingen van 50 minuten.
- De vzw Eyano, waarvan de naam “antwoord” betekent, wil sociaal isolement bij senioren tegengaan door activiteiten te organiseren. De vereniging biedt de deelnemers de kans om sociale relaties op te bouwen.
- Het theater Les Tanneurs legt de focus op hedendaagse theater- en dansvoorstellingen. Creatie en innovatie, onderzoek, begeleiding en ondersteuning van artiesten, burgerschap, de internationale dimensie en het sociale leven in de Marollenwijk staan centraal bij Les Tanneurs.
- AMA Jeunesse Gym is een sportorganisatie die actief is in Sint-Jans-Molenbeek, het Koning Boudewijnstadion in Laken en Anderlecht (Erasmus) en gespecialiseerd is in taekwondo, parataekwondo, rolstoelvoetbal en inclusief zwemmen.
- De vzw Le 8ème jour werd op 2 mei 2000 opgericht door ouders van jongvolwassenen met het syndroom van Down, waaronder de ouders van Pascal Duquenne en Michèle Maes, twee acteurs uit de film Le huitième jour. De vzw omvat een dagcentrum en een initiatief voor begeleid wonen.
- Fédération Nationale pour la promotion des Handicapés – Régionale du Brabant. Deze vzw zet zich in voor de inclusie van personen met een handicap door hen vrijetijdsactiviteiten aan te bieden. Ze organiseert ook bewustmakingscampagnes om hun belangen te verdedigen en hen te informeren over hun rechten.
- De vzw Arkadia bestaat al 40 jaar en organiseert rondleidingen in historische sites, musea, tentoonstellingen, parken en tuinen. Momenteel biedt ze multisensorische rondleidingen aan die toegankelijk zijn voor blinden en slechtzienden.
- De Centrale for contemporary art, het Brusselse centrum voor hedendaagse kunst, bevindt zich in het hartje van de stad, op het Sint-Katelijneplein. Haar visie op kunst is geëngageerd, ruimdenkend en verbonden met de stad en de samenleving.
- Het Riolenmuseum en het Museum van de Stad Brussel openen hun deuren voor het grote publiek in het kader van de Week van de Handicap.
→ Contactgegevens van de cel Gelijke Kansen: gelijkekansen@brucity.be of 02 279 21 50
Samuel Walheer