Poppen op de dienst kindergeneeskunde

Vlak voor de feestdagen vestigde het Kinderziekenhuis de aandacht op een van zijn vele hulpmiddelen om kinderen gerust te stellen: de pedagogische Kiwanis-poppen. Die originele helpers worden op de afdeling zorg gebruikt om medische procedures toegankelijker en minder intimiderend te maken voor jonge patiënten. 

De voorbije jaren hebben Brusselse ziekenhuizen er alles aan gedaan om de pijn en angsten van jonge patiënten zo veel mogelijk te beperken. Er werden verschillende innovatieve oplossingen bedacht, zoals snoezelen bij bloedafnames, een MRI-simulator om angst te overwinnen, magische massages voor kinderen met kanker, Tiki, de nieuwe mascotte van Iris Ziekenuizen Zuid, dieren om zieke kinderen tot rust te brengen,3D-muurschilderingen, hondentherapie, enz.

“De poppen maken de zorg begrijpelijker en minder beangstigend voor kinderen.”

In een persbericht licht het Universitair Kinderziekenhuis Koningin Fabiola deze vernieuwing toe, die wordt ondersteund door de vereniging Kids’ Care. Wat maakt de Kiwanis-poppen zo bijzonder? “Deze poppen zijn veel meer dan gewone objecten: ze vormen het middelpunt van een project waarin diverse zorgprofessionals samenwerken om psychologische en educatieve steun te bieden aan jonge patiënten. Door complexe procedures zoals tracheotomie, gastrostomie of intubatie visueel uit te leggen, maken de poppen de zorg begrijpelijker en minder beangstigend. Elk teamlid gebruikt deze poppen om het kind te betrekken bij zijn zorgtraject, waardoor de zorg persoonlijker en beter afgestemd wordt op de behoeften van het kind.”

↓ Video over de pedagogische poppen ↓

Identificatie is cruciaal

Kinderen worden, vooral als ze verzwakt zijn door ziekte, gerustgesteld door zaken die vertrouwd aanvoelen. De uitleg van een arts over een procedure kan voor hen vaag en abstract overkomen. Met de poppen kunnen verschillende zorgverleningen of operaties worden gesimuleerd. Doordat jonge patiënten zich met hen identificeren, zijn ze minder bang om dezelfde zorg te krijgen. De identificatie die op die manier tussen het kind en de pop ontstaat, is cruciaal.

De poppen maken de situatie begrijpelijker en geven kinderen een veilig gevoel, waardoor ze zich beter aan hun situatie kunnen aanpassen en vertrouwd kunnen raken met de ziekenhuisomgeving. » Eloise Boivent, intensieve zorgafdeling

Therapietrouw van kinderen

Nog een van de vele voordelen van de pedagogische poppen is dat ze de therapietrouw van kinderen bevorderen. Zowel zorgverleners als ouders kunnen betrokken worden bij het proces zodat het ziekenhuisverblijf zo goed mogelijk zou verlopen. Het Universitair Kinderziekenhuis Koningin Fabiola vat de troeven van de poppen samen:

  • Voorbereiden op ziekenhuisbezoeken: broertjes en zusjes krijgen inzicht in de medische realiteit van hun familielid.
  • Werken aan het lichaamsbeeld: kinderen en ouders leren zorggerelateerde veranderingen in het lichaam beter aanvaarden.
  • Medische hulpmiddelen toelaten: de poppen helpen kinderen en ouders de functie van medische hulpmiddelen te begrijpen, waardoor ze minder beangstigend worden.
  • Inzicht krijgen in procedures: dankzij de poppen wordt de zorgverlening toegankelijker en kunnen jonge patiënten die gemakkelijker aanvaarden.
  • Identificatie en inleving: kinderen kunnen zich inleven in het spel dat hun situatie weerspiegelt, wat helpt om hun medische traject te begrijpen.

 

Sofia Douieb

 

LEES OOK: