De vereniging RaDiOrg lanceerde onlangs de campagne “Deel je kleuren” ter gelegenheid van Rare Disease Day (Zeldzameziektendag) op 29 februari. De Belgische vereniging voor mensen met een zeldzame ziekte streeft naar een gelijke toegang tot diagnose, behandeling, gezondheidszorg en sociale diensten. Met haar campagne wil ze het brede publiek aansporen om dit doel te steunen. Dat kan alleen of in groep, op de sociale netwerken, door een evenement te organiseren of door er simpelweg met anderen over te praten. Het enige verzoek van RaDiOrg: gebruik kleur !
Rare Disease Day speelt een cruciale rol om zeldzame ziekten onder de aandacht te brengen. Elk jaar wordt het brede publiek bewust gemaakt van de uitdagingen waar zo’n 300 miljoen mensen met een zeldzame ziekte wereldwijd mee te maken hebben. Het evenement biedt een invloedrijk platform om te pleiten voor rechtvaardige gezondheidszorgstelsels die tegemoetkomen aan de specifieke behoeften van mensen met een dergelijke ziekte en tegelijkertijd bij te dragen aan een inclusievere samenleving.
Deel je kleuren !
Dit jaar heeft RaDiOrg als thema voor de internationale Rare Disease Day op 29 februari voor kleur gekozen. Op haar website moedigt de vereniging mensen aan om gedurende de hele maand februari kleuren te delen.
“Wees creatief met kleuren, online en offline, groot- of kleinschalig, alles kan.
- Gebruik vloeipapier om de vensters van je voorgevel te kleuren.
- Versier je tuin, een standbeeld in de buurt, een bank … Je buren krijgen misschien wel zin om mee te doen!
- Kleur je nagels in verschillende kleuren. Het is een insteek om met je vrienden, collega’s en buren te praten over Rare Disease Day.
- Wees voluit creatief, gebruik overal kleur (in zelfgebakken cake, op je huisdieren, in je kunstwerken …).
Deel alles op sociale media met de hashtags #DEELJEKLEUREN #RAREDISEASEDAY”
Een unieke beweging
Sinds de lancering in 2008 heeft Rare Disease Day een belangrijke rol gespeeld bij het opbouwen van een internationale gemeenschap voor zeldzame ziekten. RaDiOrg bestaat momenteel namelijk uit 80 verenigingen voor specifieke zeldzame ziekten en honderden individuele leden die lijden aan een ziekte waarvoor geen vereniging bestaat. Iedereen wordt uitgenodigd om zijn steentje bij te dragen aan de bewustmaking: gezinnen, verzorgers, gezondheidswerkers, onderzoekers, clinici, beleidsmakers, vertegenwoordigers van de sector en het brede publiek. RaDiOrg helpt via haar website patiëntenorganisaties, activisten voor patiëntenrechten en andere geïnteresseerden om campagne te voeren door relevante hulpmiddelen (flyers, posters, enz.) in een honderdtal talen ter beschikking te stellen.
Zeldzame ziekten, een uitdaging op zich
De weg naar optimale zorg voor zeldzame ziekten is bezaaid met verschillende obstakels. Er is een schrijnend gebrek aan wetenschappelijke kennis en kwalitatieve informatie, wat vaak leidt tot vertragingen bij de diagnose, waardoor patiënten in de onzekerheid blijven. De situatie is zelfs zo erg dat het volgens de vereniging ongeveer vijf jaar duurt om een diagnose te krijgen. Daarnaast leidt de behoefte aan gepaste gezondheidszorg van hoge kwaliteit tot ongelijkheden die vaak het gevolg zijn van zware sociale en financiële lasten voor patiënten en hun families. Een ander obstakel is de verscheidenheid van de symptomen: soms gaat er achter een alledaags symptoom een zeldzame ziekte schuil. Dat leidt vaak tot verkeerde diagnoses, waardoor een correcte behandeling langer op zich laat wachten. Om deze obstakels te overwinnen is internationale samenwerking in onderzoek noodzakelijk, waarbij experts, onderzoekers en clinici van over de hele wereld met elkaar in contact staan.
Enkele cijfers …
De cijfers voor zeldzame ziekten zijn alarmerend en veelzeggend. In België lijden bijna 500.000 mensen aan een zeldzame ziekte. De term “zeldzaam” wordt gegeven aan ziekten die minder dan één op de tweeduizend mensen treffen. In de meeste gevallen (70%) begint de ziekte bij de geboorte en is ze genetisch bepaald. De complexiteit van zeldzame ziekten blijft verbazen. Ze zijn met meer dan 6.000 en omvatten een grote verscheidenheid aan aandoeningen en symptomen. Hiervan is 72% genetisch bepaald en bijna één op de vijf kankers wordt als een zeldzame ziekte beschouwd. Het chronische, progressieve, degeneratieve en vaak fatale verloop van deze ziekten zorgt ervoor dat de levenskwaliteit van de patiënten en hun familie verandert, onder meer door de zware pijn en het lijden, die verergeren omdat er vaak geen doeltreffende remedies zijn.
De vereniging RaDiOrg
RaDiOrg is de Belgische vereniging voor mensen met een zeldzame ziekte. Via zijn nationale alliantie met Eurordis, de Europese tegenhanger voor zeldzame ziekten, strijdt RaDiOrg zowel op nationaal als internationaal niveau voor de rechten en het welzijn van mensen met een zeldzame ziekte. Het hoofddoel is om de levenskwaliteit van mensen met een zeldzame ziekte te verbeteren, door te pleiten voor een snelle en accurate diagnose, aangepaste gezondheidszorg, optimale toegang tot weesgeneesmiddelen en aanpassingen om de maatschappelijke integratie te verbeteren. RaDiOrg speelt een essentiële rol via zijn platform voor de uitwisseling van informatie en expertise tussen mensen die leven met een zeldzame ziekte. Zo worden wederzijds begrip en essentiële ondersteuning bevorderd.
→ Bekijk de campagne “Deel je kleuren” – Rare Disease Day 2024
À LIRE AUSSI :
-
Journée de sensibilisation aux maladies rares avec RaDiOrg
-
Maladie rare : la drépanocytose désormais au programme du dépistage néonatal
-
Maladie rare 22q11 : davantage de visibilité pour un meilleur traitement
-
RDK : application web pour accélérer la prise en charge des maladies rares
-
Journée des Maladies Rares : #mettezfinàlattente de ceux qui ont besoin de soins adaptés