Het UZ Brussel roept mensen op om deel te nemen aan een nieuw onderzoek om een levensreddende tool te ontwikkelen. Het doel is om op afstand het gewicht van een toekomstige kleine patiënt te bepalen, zodat er in geval van nood zo snel mogelijk actie kan worden ondernomen. Alle ouders met een gezond kind tussen zes en negen jaar kunnen deelnemen. Prof. dr. Koen Huysentruyt en studiecoördinator Raquel Van den Eynde hebben jouw hulp nodig en het duurt maar tien minuten!
Bijdragen aan dit onderzoek kan de wetenschap vooruit helpen en vooral kostbare levens redden. Als een zorgverlener een kind moet behandelen, is het niet altijd gemakkelijk om te bepalen hoeveel medicijnen het kind mag innemen. Zeker als de situatie dringend is en het essentieel is om zo snel mogelijk te handelen (bijvoorbeeld na een verkeersongeval of een natuurramp). In die situaties zou deze tool onmisbare hulp kunnen bieden.
Maak het verschil in tien minuten
Concreet kunnen de onderzoekers aan de hand van de resultaten van deze studie een digitale tool op maat ontwikkelen. De tool zal automatisch en nauwkeurig het gewicht en de lichaamssamenstelling van een kind kunnen vaststellen op basis van alleen foto’s. Met de huidige methoden kunnen we niet zo snel resultaten verkrijgen als we zouden willen, vooral in dringende medische situaties. Het toekomstige apparaat zal daar een oplossing voor zijn. Het onderzoek duurt ongeveer tien minuten en verloopt als volgt:
- gewicht en lengte meten;
- lichaamssamenstelling bepalen (vet- en spiermassa);
- verschillende foto’s nemen van het kind in een gecontroleerde en veilige omgeving.
Doe mee
Wil je meer weten of je kind inschrijven voor dit onderzoek? Neem dan contact op met de projectverantwoordelijke:
→ E-mail: raquel.vandeneynde@uzbrussel.be
→ Telefoon: 02 476 33 06
Het is ook belangrijk om te weten dat je privacy wordt beschermd tijdens het onderzoek. Alle verzamelde gegevens, inclusief foto’s, worden anoniem verwerkt en opgeslagen op de beveiligde servers van het UZ Brussel. Het ziekenhuis benadrukt dat er geen persoonlijke informatie wordt gedeeld met personen buiten het onderzoeksteam. Nu is het aan jou!
Onderzoek aan het UZ Brussel
“Het onderzoek aan het UZ Brussel en de VUB is vrij, gebaseerd op initiatiefrecht en op onafhankelijk en kritisch denken. Het stelt de mens steeds centraal. Daarom loopt het UZ Brussel inzake klinisch onderzoek vooruit op andere organisaties. Het heeft een voortrekkersrol gespeeld inzake wetenschappelijk onderzoek en lag aan de basis van meerdere belangrijke en maatschappelijk zeer relevante doorbraken in Vlaanderen, maar ook wereldwijd. We denken bijvoorbeeld aan de abortusproblematiek, het waardig levenseinde, de palliatieve zorg en euthanasie, en zeker ook aan het ontwikkelen van innovatieve behandelingen bij fertiliteitsstoornissen”, aldus→ het UZ Brussel
Gedeeld door Samuel Walheer
LEES OOK:
- ALBaT®OS: pilootproject van UZ Brussel om de wachtlijsten voor logopedie te verkorten
- Diabète chez l’enfant : « Cloudcare », une application utilisée par l’UZ Brussel pour un suivi permanent de la maladie (Frans artikel)
- 3D-muurschilderingen in UZ Brussel om de stress van gehospitaliseerde kinderen te verlichten
- Kinderoncologie: versterkte samenwerking tussen UZ Brussel en het Kinderziekenhuis