Het Brusselse Autismehuis: het project krijgt vorm! 

Het project voor de oprichting van het Brusselse Autismehuis op initiatief van de Franse Gemeenschapscommissie (FGC) en de Dienst Phare, krijgt concreet vorm.De haalbaarheidsstudie loopt na zes maanden op haar einde en dus treedt het project nu de opstartfase binnen. Op korte termijn wordt een projectmanager aangesteld om de opstartteams samen te stellen en mogelijke partners te zoeken.  

maison bruxelloise autisme 

Zes maanden geleden (Hospinews wijdde er toen een artikel aan) startte het ACTE-centrum (Autisme in een context: theorie en ervaring) van de Université Libre de Bruxelles met een onderzoek. Het werd uitgevoerd met het oog op een maximale transparantie, zowel wat de methode als het verloop aangaat. En met een duidelijke doelstelling: en inventaris opmaken van de behoeften en verwachtingen van de autismesector in Brussel en scenario’s voorstellen voor een Autismehuis dat aan deze behoeften voldoet. Dit zijn enkele van de bemoedigende resultaten van de studie. 

Een Autismehuis op maat van reële behoeften   

Op basis van de studie werden drie krachtlijnen vooropgesteld voor een Brussels Autismehuis op maat van de reële behoeften: 

  • Begeleiding en ondersteuning: het Autismehuis kan optreden als een persoonlijk adviescentrum voor alle aspecten van het dagelijkse leven, en daarnaast ook psychologische bijstand verlenen aan mensen met autisme en hun naasten. 
  • Opleiding en bewustmaking: het Autismehuis kan bijdragen aan de bijscholing van de professionals uit de autismewereld, maar ook aan de opleiding van de ouders en naasten van mensen met autisme. 
  • Ontspanning en ontmoeting: het Autismehuis kan ontspanningsactiviteiten organiseren voor kinderen en volwassenen, ter plaatse of op andere locaties. Tegelijk kan het ruimte bieden aan praatgroepen voor mensen met autisme en hun naasten. 

Samenstellen van een gegevensbestand rond autisme in Brussel 

Naast deze drie krachtlijnen voor het Autismehuis om te beantwoorden aan de behoeften van de stakeholders, wil men ook een ruim gegevensbestand samenstellen rond autisme.  De Dienst Phare zegt hierover: “Het gegevensbestand moet alle spelers die werken voor en door mensen met autisme bundelen: jonge kinderen, onderwijs, beroepsopleiding, tewerkstelling, huisvesting, vrijetijd, wettelijke bescherming, administratieve bijstand, psychologische ondersteuning, opleiding van ouders en begeleiders… Voor elk van hen wordt informatie weergegeven over het aantal beschikbare plaatsen en de wachtlijst, de begunstigden, de gegevens van de zorgverleners enz. Het gegevensbestand zou samengesteld worden door onderzoekers onder toezicht van een wettenschappelijk comité met academici van de universiteiten en vertegenwoordigers van autisme-referentiecentra. Het wordt onafgebroken geüpdatet.”  

 

LEES OOK