De nieuwe miniserie ‘Echo’ van Disney+, die op 10 januari is uitgekomen, werpt zich op als een symbool van inclusie door haar atypische superheld: Maya Lopez, een vrouw van Mohikaanse afkomst met gehoorproblemen en een geamputeerd been. Deze nieuwe heldin van het Marvel-universum, gespeeld door actrice Alaqua Cox, doorbreekt barrières en biedt een authentieke en revolutionaire representatie van personen met een handicap. Het is een geweldige manier om jongeren te inspireren en personen met een handicap uit de taboesfeer te halen.
In ‘Echo’ worden gedurende vijf afleveringen de persoonlijke en heroïsche uitdagingen gevolgd van Maya Lopez, in het licht van haar complexe identiteit als Native-American en dove vrouw met één been. De serie tast af hoe haar uitzonderlijke vaardigheden, gebaseerd op fotografische reflexen, een unieke kracht worden in haar strijd om gerechtigheid en benadrukt de inclusie van personen met een handicap in de superheldenwereld.
Een authentieke en inspirerende actrice
De keuze van Alaqua Cox voor de rol van Maya Lopez geeft de serie een authentieke dimensie, aangezien ze zelf doof is en een been heeft verloren. Haar atypische carrière benadrukt de noodzaak om personen met een handicap kansen te geven in de entertainmentindustrie. Alaqua Cox wil inspireren door te laten zien dat personen met een handicap ook kunnen uitblinken in hoofdrollen. Naast inclusie krijgt ‘Echo’ een bijzondere dimensie door het verhaal van Maya Lopez te vertellen vanuit het oogpunt van de Native-Americans, met een team dat volledig bestaat uit personen die diezelfde afkomst delen. Met deze authentieke benadering wil de serie stereotypen doorbreken en diversiteit vieren.
Marvel omarmt een nieuwe inclusieve visie
‘Echo’ komt op een cruciaal moment voor Marvel, dat zijn populariteit nieuw leven wil inblazen door een inclusievere visie aan te nemen. Door atypische personages in de kijker te zetten, gebarentaal te integreren en te werken met gemarginaliseerde gemeenschappen zet de serie in op authenticiteit en inclusie. ‘Echo’ vormt bovendien een belangrijk keerpunt in het Marvel-universum door meer diversiteit te brengen onder de personages. Tegenover de debatten over de “woke”-beweging (het bewustzijn over etnische, seksuele, sociale of religieuze discriminatie) staat het idee dat deze diversiteit de band met een gevarieerd publiek versterkt. De inclusie van personen met een handicap vormt zo een belangrijke stap voor het label.
De weg naar nog meer inclusieve series?
Door een authentiek en inspirerend beeld te schetsen, wil Marvel de norm veranderen en de weg vrijmaken voor andere film- en televisieproducties om personen met een handicap eerlijker en rechtvaardiger voor te stellen. En het is niet de enige serie of film in zijn soort, wat heel goed nieuws is (denk maar aan films zoals Wonder, Hors Normes, enz. of series zoals Breaking Bad, The OA, Speechless, enz.). Door maatschappelijke thema’s aan te snijden zoals racisme, diversiteit van families, LGBTQ+-kwesties en, in dit geval, personen met een handicap, zijn de producties voor jongeren tegelijkertijd educatief en ontspannend. Dit soort entertainment maakt jonge kijkers bewust van de rijkdom van diversiteit en stimuleert ze om empathisch te zijn tegenover personen die andere ervaringen hebben als hen.
LEES OOK: