Autisme in de bioscoop: twee briljante films om gezinnen uit de schaduw te halen

De Amerikaanse productie “Ezra”, met een groot budget en een vijfsterrencast, en de Belgische documentaire “En attendant Zorro”, met een klein budget, zijn twee even ontroerende nieuwe bioscoopreleases. Ze hebben één belangrijk iets gemeen: de wens om gezinnen met een kind dat autisme heeft in de schijnwerpers te zetten, om ze uit de schaduw te halen, om erover te praten en om het stigma hierrond te op het heffen. 

In België en in de rest van de wereld lijken vooral kunstenaars bezig te zijn met autisme, eerder dan de overheden. De tekortkomingen zijn nochtans opvallend: vooral als het gaat om kinderopvang, die onmisbaar is voor het evenwicht bij die gezinnen. Hospichild is ook erg bezorgd over deze kwestie en schrijft er voortdurend over: Wereld Autisme Bewustzijnsdag: Er is nog veel te doen!, Onderzoek naar autisme: een innovatief onderzoeksproject dat heel België doorkruist met mobiele laboratoria, Het Brusselse Autismehuis: het project krijgt vorm!, enz. Daarom hopen we dat films zoals deze twee recente pareltjes helpen om de integratie van kinderen met autisme in de samenleving te bevorderen en vooral dat er oplossingen komen om radeloze ouders praktische hulp te bieden.

Ezra, een kind met autisme dat geconfronteerd wordt met onenigheid tussen zijn ouders

In de film Ezra beëindigt de schrijver Max Brandel zijn carrière (en zijn huwelijk) om stand-upcomedy te gaan doen. Hij trekt in bij zijn vader Stan, een getalenteerde maar excentrieke chef-kok die portier is geworden – fantastisch gespeeld door Robert De Niro. Max en zijn ex-vrouw hebben tegengestelde opvattingen over de opvoeding van hun 9-jarige zoon Ezra, die het syndroom van Asperger heeft. Max besluit daarom om samen met zijn zoon een roadtrip te maken. Het verhaal is geïnspireerd op de persoonlijke ervaring van scenarioschrijver Tony Spiridakis en gaat op een gevoelige en authentieke manier in op de uitdagingen waarmee de ouders van dit innemende kind worden geconfronteerd. Het acteerwerk in deze film is oprecht en ontroerend, en het verhaal is ook een eerbetoon aan het ouderschap in het algemeen.

Deze grote productie, op de grens tussen komedie en drama, is een groot succes. Van het begin tot het einde worden we meegevoerd door deze personages die zich in een voortdurende strijd bevinden. De ouders willen het beste voor hun kind, maar zijn het totaal oneens met elkaar. Ezra wordt heen en weer geslingerd tussen hun twee levensvisies: die van zijn moeder, die het advies van artsen en gespecialiseerde centra volgt, en die van zijn vader, die wil dat Ezra net als iedereen in de maatschappij leeft en het echte leven ervaart. De regisseur oordeelt niet. Hij laat de twee visies naast elkaar bestaan zonder ertegenin te gaan. Ezra is een film vol nuance, en dat maakt het verhaal zo charmant.

↓ Filmtrailer van Ezra 

Lucas, een opvoedkundige die gezinnen in nood helpt

De tweede film over autisme, geregisseerd door Sarah Moon Howe, speelt zich dichter bij huis af, namelijk in Brussel. Het verhaal: “Achter de gesloten deuren van hun eigen huis hopen ouders van kinderen met zware beperkingen op een plaats in zorg- en begeleidingsdiensten. In de tussentijd proberen ze om te gaan met alle moeilijkheden en gedragsproblemen. Tegen die sombere achtergrond volgt de film het werk van Lucas, een gespecialiseerde opvoedkundige die, soms op advies van het ziekenhuis, gezinnen thuis bezoekt en hen probeert te helpen. Vol energie en optimisme helpt Lucas gezinnen die aan het einde van hun Latijn zijn om een rustiger leven op te bouwen, zonder te wachten op een structurele oplossing die maar moeilijk komt.”

Deze documentaire van vijftig minuten richt zich op deze buitengewone opvoedkundige: Lucas. Net als Zorro redt hij gezinnen in nood. Hij komt tot bij hen, neemt de nodige tijd, past zich aan en doet dit alleen, zonder tussenkomst van een instelling. Lucas schiet te hulp als er geen andere oplossing kan worden gevonden. Het is dan ook een verademing voor de gezinsdynamiek die vaak op de proef wordt gesteld door de beperking van een kind. Ondanks de beproevingen en de pijn slaagt de film erin om vreugde en hoop te vinden bij deze ouders. De film is helder en briljant, net als Lucas.

↓ Trailer van de documentaire En attendant Zorro

→ Voor wie de film in de bioscoop gemist heeft: En attendant Zorro wordt op 30 september 2024 uitgezonden op televisie, op La Trois (RTBF). Daarna zal de documentaire beschikbaar zijn op Auvio.

 

Sofia Douieb

LEES OOK: