Liefhebbers van de Angelsaksische keuken kennen dit dessert dat zeer gemakkelijk klaar te maken is: voor ‘cobbler’ worden vruchten in hun sap gegegaard, bedekt met een krokant-zacht gistdeeg, dat opzwelt bij het bakken … jummie! Een goede manier om van zomerfruit te genieten!
Voor 4 personen:
- 4 à 6 perziken
- vanillesuiker
- 2 cl water
- 165 g bloem + 1 koffielepel gist
- 50 g witte suiker
- 100 g koude boter
- 2 volle koffielepels plattekaas , yoghurt of room
Verwarm de oven voor op 220°C.
Was de perziken dep ze droog. Schil, ontpit en snij ze in grove stukken. Meng met water en vanillesuiker en doe alles in een ovenschaal. Laat een tiental minuten in de oven bakken. Bereid ondertussen het deeg: meng de bloem, de gist en de suiker.
Snij de boter in kleine dobbelsteentjes. Doe de boter en de yoghurt, plattekaas of room bij de bloem. Kneed alles tot een bal deeg (met de handen, dat is leuker dan met een keukenrobot en geeft minder afwas).
Haal de schaal uit de oven. Leg balletjes deeg op het fruit. Schuif de schaal weer in de oven en laat een twintig minuten bakken tot de cobbler goed gerezen en goudbruin is.
Je kan dit nagerecht, naargelang het weer, warm, lauw of koud opdienen.
Aarzel niet om fruit van het seizoen te gebruiken of verschilende vruchten te combineren zoals appels-frambozen, peren-blauwe bessen, rabarber-aardbeien …
Behalve wanneer je kind afweerproblemen heeft, kan je amandelpoeder, stukjes pistaches of enkele pijnboompitten aan het deeg toevoegen. De echte lekkerbekken kunnen bij dit dessert een bolletje vanille-ijs eten.