Mobiliteit

Hieronder leest u alles wat u moet weten inzake mobiliteit, om de verplaatsingen van een kind met een beperking te bevorderen: het openbaar vervoer, het eigen voertuig, de verplaatsingskosten, de parkeerkaart, de geleidehond, de witte stok…

Voertuig – federaal

Deze voordelen worden toegekend op naam van de wettelijke vertegenwoordiger van het kind met een handicap (vader, moeder, voogd, enz.) en op woorwaarde dat het huishouden geen ander voertuig heeft. Dit kan een personenwagen, een wagen voor dubbel gebruik of een minibus zijn, die minstens drie jaar gebruikt moet worden.

Wat zijn de voordelen?

  • verlaagd btw-tarief van 6% op de aankoop van een voertuig; dit bedrag wordt dan terugbetaald;
  • verkaagd btw-tarief van 6% op de aankoop van auto-onderdelen en -toebehoren (met enkele uitzonderingen), en op onderhouds- en herstellingswerken;
  • vrijstelling van de belasting op inverkeerstelling;
  • vrijstelling van de jaarlijkse verkeersbelasting.

Voorwaarden

Deze maatregelen zijn bedoeld voor;

– volledig blinde personen:
– personen van wie de bovenste ledematen verlamd of geamputeerd zijn (inclusief beide handen vanaf de pols);
– personen met een blijvende invaliditeit van minstens 50% door de onderste ledematen.
– blijvend invalide zijn voor 50% of meer aan de benen

Hoe werkt het?

Zodra u uw voertuig (nieuw of teedehands) hebt besteld, belt u naar 02/575 57 57 (rechtstreekse code 17495). U ontvangt vervolgens per post een brief met verdere informatie en het aanvraagformulier 716.1, dat u moet invullen, dateren, ondertekenen en terugsturen naar de FOD Financiën

Info van de Vlaamse Belastingdiens
Info voor Brussels Hoofdstedelijk Gewest
→ Info voor Wallonië

De verkeersbelasting en belasting op inverkeerstelling worden beheerd door de gewesten

Om uw voertuig aan te passen, kan u zich wenden tot het CARA van het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (VIAS).

Europese parkeerkaart – Fédéral

Vanaf juli 2023 moeten houders van een Europese parkeerkaart (of hun begeleiders) volgens een nieuwe regel de nummerplaat van hun voertuig laten registreren om gratis te kunnen blijven parkeren in het Brussels Hoggdstedelijk Gewest.

Deze kaart is strikt persoonlijk. Ze kan alleen worden gebruikt wanneer de houder zich in de geparkeerde voertuig bevindt. In België mag y hiermee parkeren in blauwe zone zonder tijdslimiet, op parkeerplaatsen voor personen met een handicap en in betalende parkeerzones met parkeerautomaat in de meeste gemeenten (namelijk gemeenten die dit toelaten). De kaart is echter niet geldig voor privéparkings.

Als uw kind met een handicap of invaliditeit recht heeft op een parkeerkaart, kunt u er een op zijn of haar naam aanvragen bij de DG Handicap.

Toekenningsvoorwarden voor wie jonger is dan 18 jaar:

  • twee punten in de categorie ‘verplaatsing’ of ‘mobiliteit en verplaatsing’;
  • een blijvende invaliditeit van minstens 50% die toe te schrijven is aan de onderste ledematen;
  • een volledig verlamming van de bovenste ledematen of amputatie van de armen;
  • toelating van de adviserend arts van het ziekenfonds;
  • toelating hebben van de adviserend arts van het ziekenfonds om een mobiliteitshulpmiddel uit de lijst aan te schaffen;
  • een erkenning van 80% of meer in het oude (intussen opgeheven) stelsel van verhoogde kinderbijslag.

Het gewestelijke agentshap parking.brussels beheert de parkeerplaatsen in 12 van de 19 Brusselse gemeenten: Anderlecht – Sint-Agatha-Berchem – Evere – Vorst – Ganshoren – Elsene – Jette – Koekelberg – Sint-Jans-Molenbeek – Sint-Gillis – Schaarbeek – Watermael-Bosvoorde.

Om onterechte boetes te voorkomen, raden we u aan om het nummer van de Europese parkeerkaart te koppelen aan de nummerplaat van het hoofdvoertuig dat wordt gebruikt door de houder van de parkeerkaart. Als u van voertuig verandert, kunt u dat voertuig tijdelijk registreren via de 4411-app.

Voor andere gemeenten kunt u terecht bij uw gemeentebestuur.

U vind meer informatie op de website handicap.brussels

Openbaar vervoer – Federaal

De nationale verminderingskaart op het openbaar vervoer voor blinden en slechtzienden) is een kaart waarmee u gratis kunt reizen via De Lijn, de MIVB, de TEC en de NMBS. De kaart is persoonlijk. U reist gratis met de bus, metro en tram (gewone verbindingen) van de drie regionale vervoermaatschappijen: De Lijn, MIVB (in Brussel) en TEC (in
Wallonië). Ook de trein (NMBS) is in 2de klasse gratis zolang u binnen België reist.
U hebt recht op een nationale verminderingskaart voor het openbaar vervoer als u blind of slechtziende bent, met een blijvende invaliditeit van minstens 90%.

openbaar vervoer – brussel

De MIVB (Maatschappij voor het Intercommunaal Vervoer te Brussel) biedt een maand- of jaarabonnement tegen een verminderde prijs aan personen met een handicap aan.
Blinden en slechtzienden met een gezichtsvermogen dat voor minstens 90% beperkt is, mogen gratis reizen op het netwerk van de MIVB.
TaxiBus is een vervoersdienst die personen met een handicap van deur tot deur vervoert. De dienst is elke dag beschikbaar (ook op zon- en feestdagen) van 5.00 tot 1.00 uur voor een tarief dat vergelijkbaar is met dat van een klassieke tram-, bus- of metrorit.

Voorwaarden:

  • de kinderen tot en met 21 jaar moeten een erkenning hebben van minstens 80% of 6 punten in pijler 1 met betrekking tot de verhoogde kinderbijslag;
  • de kinderen en jongeren moeten zelfstandig kunnen reizen en zonder begeleiding kunnen worden opgehaald en afgezet.

Inschrijvingsformulier TaxiBus

Vervoer van en naar school van kinderen met een handicap – Brussels Gewest (FR)

Deze dienst is helemaal gratis voor het vervoer van kinderen met een handicap naar de bijzondere onderwijsinstelling. Ze worden ‘s morgens thuis opgehaald en naar school gebracht en ’s avonds terug naar huis gebracht. De reis kan wel lang en vermoeiend zijn, want soms ligt de school ver van hun huis.

Verplaatsingskosten – Phare – Brussels Gewest (FR)

Deze tegemoetkoming dekt de bijkomende kosten voor de verplaatsing van een persoon met een handicap naar de plaats van activiteit: tussen thuis en de integratieschool (met uitzondering van het buitengewoon onderwijs), tussen thuis en de school (attest voor vrijwilligerswerk af te leveren) en tussen thuis en de plaats voor ontspanning of respijt in het Brussels Gewest (voor een persoon met een grote afhankelijkheid en a rato van maximum 30 trajecten H/T/jaar).

→ Meer weten: zie de website van Phare

Toegankelijkheid in Brussel  *

Phare (FR) geeft een pak informatie uit over de soorten toegankelijkheid in Brussel: sportinfrastructuur, parken, de gidsen ‘Brussel voor allen,‘Rolstoelplan Brussel’, het Zakboekje Integrale Toegankelijkheid…

Zich verplaatsen met een visuele beperking

Witte blindenstok

De witte stok is het eerste hulpmiddel waaraan men denkt bij verplaatsingen van iemand met een visuele beperking. De stok is nodig om zich zelfstandig en veilig te verplaatsen. Om een herkennings-, steun of mobiliteitsstok te verkrijgen, moet aan twee criteria worden voldaan:

• ofwel: een visuele handicap vertonen van tenminste 60% (naar de normen van de Officiële Belgische Schaal ter bepaling van de graad van invaliditeit)
• ofwel: een getuigschrift kunnen voorleggen van een oogarts die erkend is inzake revalidatie

Blindengeleidehond

Een blind of slechtziend persoon wordt veel zelfstandiger wanneer hij zich heeft leren verplaatsen met een mobiliteitsstok. Een blindengeleidehond kan een extra aanvulling zijn op de witte stok en kan de persoon meer zelfzekerheid geven.

Het toekennen van een blindengeleidehond gebeurt niet automatisch. Wanneer een persoon met een visuele handicap de nood voelt om zich te verplaatsen met behulp van een blindengeleidehond, dient hij een bepaalde procedure te doorlopen.

Aanleren zich te verplaatsen

De Brailleliga organiseert mobiliteitscursussen met als doel zich zelfstandig kunnen verplaatsen.

→ Meer weten: Brailleliga

Openbaar vervoer

Zoals gezegd: blinden en slechtzienden kunnen zich in heel België gratis verplaatsen met het openbaar vervoer.

 

* Verenigingen of organisatie die de inclusie nastreven.