Wereld Autisme Dag: draag niet langer blauw om je steun te betuigen

In 2007 heeft de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties 2 april uitgeroepen tot Wereld Autisme Dag. Op deze dag worden de volledige verwezenlijking van alle mensenrechten en fundamentele vrijheden van mensen met autisme bevestigd en bevorderd. Het is ook een gelegenheid om het grote publiek hierover bewust te maken. Hoewel werd opgeroepen om op die dag blauw te dragen en zo steun te betuigen, zijn sommige verenigingen het daar niet mee eens en willen ze liever dat mensen rood, goud of alle kleuren van de regenboog draagt. 

Gemiddeld 62 op 10.000 mensen hebben een autismespectrumstoornis (ASS), wat neerkomt op 1 op 161 geboorten wereldwijd. In België zijn dat ongeveer 75.000 mensen. In ons gewest zijn er verschillende initiatieven, die gaan van het organiseren van activiteiten tot het bieden van hulp. Vorig jaar zette Hospichild een aantal van die zinvolle initiatieven in de kijker.

Waarom zijn sommige verenigingen tegen de kleur blauw?

Volgens het Collectif Autiste de Belgique werd blauw gekozen “om aan te geven dat meer jongens dan meisjes autistisch zijn. Het heeft niet alleen totaal geen zin om een kleur te associëren met een geslacht, maar we weten nu ook dat autisme bij alle geslachten en genders voorkomt. Blauw werd oorspronkelijk ook gekozen omdat het een koude kleur is: het herinnert aan de veronderstelde emotionele kilte en het gebrek aan empathie van mensen met autisme … Dat is toch niet het beeld dat we willen uitdragen? Dat betekent natuurlijk niet dat je niet van blauw mag houden. Het is een zachte, rustgevende tint en de lievelingskleur  van veel mensen in onze moderne westerse samenleving.

Blauw naar voren dragen als enige kleur om autisme voor te stellen, geeft blijk van seksistische en validistische veronderstellingen.”

Draag rood, goud of alle kleuren van de regenboog

In reactie hierop hebben sommige verenigingen van en voor mensen met autisme de kleuren rood en/of goud voorgesteld, om de flamboyante kant en intrinsieke waarde van mensen met autisme te weerspiegelen. Het is ook een knipoog naar de chemische afkorting voor het element goud (“Au”, zoals de eerste lettergreep van het woord ‘autisme’). Volgens de Franse vereniging CLE tes wordt rood “in veel Aziatische culturen geassocieerd met geluk, vreugde en feest. Dit past in de filosofie van neurodiversiteit, in die zin dat neurodivergenties zoals autisme gevierd moeten worden als natuurlijke variaties in de menselijke neurologie.” De verenigingen stellen ook voor om de kleuren van de regenboog te gebruiken, die zowel de verscheidenheid van neurodiversiteit en de LGBT+-gemeenschap als de vredesvlag vertegenwoordigen. Natuurlijk worden mensen die van blauw houden en het toch willen dragen niet aan de schandpaal genageld: “Als blauw jou als autist aanspreekt, mag dat natuurlijk ook!”, voegt het Collectif Autiste de Belgique toe.

Autisme aanvaarden zonder afkeer

Voor CLE Autistes is het doel van dit alles niet om een afkeer te krijgen voor autisme. Autisme is namelijk een integraal onderdeel van kinderen en volwassenen met deze aandoening: “Helaas is april voor veel autistische mensen een maand van angst geworden door de donkere kanten van de bewustmaking, die vaak wordt opgedrongen. Daarom wil ik april uitroepen tot Autisme Aanvaardingsmaand. Autisme aanvaarden betekent van je kind houdt met zijn of haar autisme. Niet ‘Ik hou van mijn kind, maar niet van zijn of haar autisme’, want dat is onmogelijk. Autisme vormt een integraal onderdeel van autistische mensen: als je niet houdt van iemands autisme, hou je niet van een van de meest fundamentele delen van die persoon. Het aanvaarden van autisme betekent dat je luistert naar mensen met autisme in het gesprek over autisme en waarde hecht aan wat ze zeggen, in plaats van hun meningen als louter symbolisch te beschouwen.

Dat is hoe we het gesprek over autisme proberen te veranderen van een van angst naar een van liefde en aanvaarding.” 

Sofia Douieb

 

 

LEES OOK: