Vivalis lanceert een vaccinatiecampagne tegen seizoensgriep om de meest kwetsbaren te beschermen

Elk jaar krijgen bijna 500.000 mensen of 2 tot 8% van de Belgische bevolking seizoensgriep. De Hoge Gezondheidsraad heeft een advies gepubliceerd om een epidemische piek te voorkomen. Dat is niet alleen nuttig voor de huisartsenvereniging, maar spoort mensen die risico lopen op complicaties ook aan zich te laten vaccineren. Vivalis, waar Hospichild deel van uitmaakt, draagt ook zijn steentje bij met zijn preventiecampagne. Bovendien is het dit jaar nog makkelijker om griep te voorkomen, want nu kan je zonder voorschrift een vaccin krijgen bij de apotheek.

Afbeelding van de website van Vivalis

Griep of influenza is een infectieziekte die gepaard gaat met een combinatie van meerdere symptomen zoals koorts, droge hoest, rillingen, verminderde eetlust, spierpijn en misselijkheid. Over het algemeen is de ziekte niet ernstig, maar ze kan complicaties veroorzaken bij mensen die risico lopen en toch gevaarlijk zijn. Daarom is het belangrijk om die personen en hun familie eraan te herinneren dat het vaccin hen kan beschermen.

We denken bijvoorbeeld aan mensen van 65 jaar en ouder, want ook al klinkt dat jong, het is statistisch bewezen dat we vanaf die leeftijd een groter risico hebben op complicaties als we griep krijgen. Reken daarbij iedereen met een chronische ziekte, zoals hart- of longaandoeningen, ernstige astma of diabetes, maar ook zwangere vrouwen, ongeacht het stadium van hun zwangerschap. Bovendien vragen we wie samenwoont met een kwetsbare persoon zich eveneens te laten vaccineren, net als professionals in de gezondheidszorg. Dat verduidelijkte Nathalie Noël, leidend ambtenaar van Vivalis, in een interview aan BX1.

Het griepvaccin

Sciensano licht op zijn website toe dat verschillende soorten virussen seizoensgriep veroorzaken: A-virussen, die een pandemie kunnen veroorzaken en zowel mensen als dieren treffen, B-virussen, die alleen bij mensen voorkomen, en C-virussen, die veel zeldzamer zijn en slechts milde symptomen veroorzaken. Vooral de A- en B-virussen circuleren dus en die worden regelmatig opgevolgd door gezondheidsinstanties zoals de WGO, het CDC, Sciensano en het ECDC om griepepidemieën te voorkomen. Momenteel zijn er vier soorten quadrivalente vaccins die antistoffen bevatten tegen A- en B-virussen. Hoewel die virussen voortdurend muteren, versterken die vaccins het immuunsysteem door het bloot te stellen aan een verzwakte vorm van het virus, waardoor het zich later kan verdedigen.

→ Ontdek de campagne van Vivalis tegen seizoensgriep

Waar en hoe kan je je laten vaccineren?

Zoals elk jaar beveelt de Hoge Gezondheidsraad aan om zich vanaf oktober te laten vaccineren tegen griep. Dat is nodig als we een epidemische piek willen voorkomen, want het duurt even voordat het vaccin effect heeft. Pas na 10 tot 15 dagen heeft ons lichaam immuniteit ontwikkeld tegen influenza. Sommige mensen kunnen gedurende een of twee dagen bijwerkingen ervaren zoals spierpijn, koorts, roodheid of zwelling op de plaats van de injectie. Om beschermd te zijn tegen seizoensgriep volstaat meestal een vaccindosis, die idealiter elk jaar wordt herhaald omdat het virus evolueert. Gelukkig wordt ook de behandeling ertegen voortdurend bijgewerkt. Voortaan kan je zonder voorschrift een vaccin bestellen bij een apotheek. Daarna hoef je alleen maar een afspraak te maken bij je huisarts of een apotheek waar je je kan laten vaccineren.

Voorkomen is beter dan genezen

Griepvirussen verspreiden zich snel via de luchtwegen. Bovendien overleven ze een tijd op de handen van besmette personen. Pas daarom deze hygiënemaatregelen toe:

  • Vermijd nauw contact met zieke personen.
  • Was je handen regelmatig, zeker als je moet niezen.
  • Nies in een papieren zakdoek of in de holte van je elleboog.
  • Draag een mondmasker op drukbezochte plaatsen (openbaar vervoer, enz.).
  • Blijf thuis als je ziek bent om verdere verspreiding te voorkomen.

→ Lees het advies van de Hoge Gezondheidsraad over vaccinatie tegen seizoensgebonden griep (2024-2025)

Samuel Walheer

LEES OOK: