Het KidZ Health Castle van het UZ Brussel is eindelijk erkend als palliatief pediatrisch liaisonteam

Het zijn mooie dagen voor het KidZ Health Castle, het kinderziekenhuis van het UZ Brussel. Het eerste Nederlandstalige pediatrische liaisonteam in Brussel werd namelijk onlangs erkend door het Vlaamse Departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin. De dienst heet ComfortKIDZ en helpt kinderen die lijden aan ernstige chronische ziekten die zelfs hun levensduur kunnen beperken. Die steun is bemoedigend voor de uitbreiding van de dagelijkse begeleiding van kinderen en hun familie.

De erkenning is het resultaat van de jarenlange inzet van een team dat alles op alles zet om jonge patiënten te helpen. Vooral de financiële steun van UZ Brussel Foundation heeft de erkenning van de dienst mogelijk gemaakt, waardoor die zijn activiteiten kan voortzetten en ontwikkelen. Het team van specialisten met diverse profielen gaat in op verzoeken, behandelt zeldzame, chronische of neurologische ziekten en ondersteunt kinderen aan het einde van hun leven.

Grote inspanningen voor kleine patiënten

“ComfortKIDZ wil de levenskwaliteit van jonge patiënten en hun omgeving verbeteren en hun zorg zoveel mogelijk bevorderen, zowel binnen als buiten het ziekenhuis. We ondersteunen de bestaande zorgteams in ons kinderziekenhuis en bieden, op maat van de patiënten en hun omgeving, onze multidisciplinaire expertise aan. Om de continuïteit te optimaliseren en te bewaken, werken we ook nauw samen met externe zorgverstrekkers zoals huisartsen en thuisverpleegkundigen. Zo kunnen patiënten en hun familie overal de beste zorg krijgen”, zegt Willem Beets, coördinator van ComfortKIDZ, op de website van het UZ Brussel.

KidZ Health Castle

De website van Kidz Health Castle is zo bedacht om toegankelijk te zijn voor kinderen en hun familie. Op de startpagina wijzen kleurrijke figuren je in een paar klikken de weg. De informatie is heel toegankelijk en je begrijpt al snel wat dit “kasteel” te bieden heeft, zonder medisch jargon. Het grootste Nederlandstalige kinderziekenhuis in Brussel verwelkomt al meer dan dertig jaar jonge patiënten ongeacht hun taal. De naam is in het Engels, omdat de meesten die taal begrijpen, en kreeg een grappige bijklank: KidZ Health Castle (kasteel voor kindergezondheid).

Bezoek de website → KidZ Health

 

Andere zinvolle initiatieven

In zijn aanpak focust KidZ Health Castle op het verwelkomen van jonge patiënten en het vervullen van hun behoeften. Maar daar stopt het niet, want naast zijn zorgaanbod heeft de dienst initiatieven opgezet zoals De Appeltuin en het Ronald McDonald Huis. In de cocon van De Appeltuin vinden kinderen en jongeren een warme en uitnodigende plek, al naargelang hun gezondheidstoestand. De Appeltuin is in twee zones ingedeeld: de eerste is gewijd aan kankerpatiënten en biedt ontspanning en spelletjes, en de tweede is een leer- en ontspanningsruimte voor kinderen die aan andere ziekten lijden. Het Ronald McDonald Huis ligt op een steenworp van het UZ Brussel en biedt tien gastenkamers met privébadkamer, een gedeelde keuken en eetkamer en een spelletjeshoek. Gezinnen van zieke kinderen kunnen er logeren zolang hun kind in het ziekenhuis verblijft. Ouders van kinderen op Intensieve Zorgen of Neonatologie krijgen hierbij voorrang. Bovendien heeft het Ronald McDonald Kinderfonds onlangs een vakantiehuis geopend in Wallonië, waar gezinnen van zieke kinderen kunnen herbronnen. → Lees meer over het vakantiehuis

 

Samuel Walheer

 

LEES OOK: