ADHD bij jongeren behandelen met videogames: het kan!

Tijdens zijn jaarlijkse conferentie in New York presenteerde de APA (American Psychiatric Association) onlangs de resultaten van zijn laatste onderzoek. Daaruit blijkt dat bepaalde videogames positieve effecten kunnen hebben op de symptomen van aandachtstekortstoornis met of zonder hyperactiviteit (ADHD) bij kinderen en adolescenten. Dat is veelbelovend voor alle ouders die zich zorgen maken over de geestelijke gezondheid van hun kinderen.

Volgens de WHO lijdt een op de zeven jongeren tussen tien en negentien jaar aan een geestelijke gezondheidsstoornis. In België gaat het om zestien procent van de jongeren en in de Verenigde Staten om twintig procent. Die cijfers stemmen overeen met dertien procent van de wereldwijde ziektelast in die leeftijdsgroep. Videogames worden niet door iedereen even enthousiast ontvangen en zelfs vaak in een kwaad daglicht gesteld. Ze worden gezien als ongepast, gewelddadig of geassocieerd met een subcultuur. Nochtans toont recent onderzoek van de APA aan dat ze in bepaalde gevallen waarschijnlijk gezondheidsvoordelen bieden, als ze op de juiste manier worden gebruikt. Daarom pleitte de Hoge Gezondheidsraad recent om meer digitale hulpmiddelen te integreren in de geestelijke gezondheidszorg. De geestelijke gezondheid van jongeren verdient specifieke aandacht, zoveel is zeker. Videogames kunnen daartoe bijdragen, als onderdeel van een zorgtraject met gezondheidsprofessionals.

Wat zegt het onderzoek?

Jongeren die kampen met een geestelijke gezondheidsstoornis vinden het soms moeilijk om hulp te aanvaarden. Het onderzoek van de APA brengt een alternatief aan het licht: videogames kunnen een opstapje vormen voor jongeren naar een meer traditionele therapie. “Studies tonen aan dat videogames echt werken, tenminste voor ADHD en depressie, maar niet noodzakelijk voor angststoornissen. De resultaten kunnen artsen helpen om aanbevelingen te doen aan patiënten en ouders over de meerwaarde van videogames bij de behandeling van geestelijke gezondheidsproblemen.” Dat verklaarde dokter Barry Bryant in de Amerikaanse editie van Medscape Medical News.

EndeavorRx: de eerste videogame op doktersvoorschrift

EndeavorRx werd ontwikkeld en uitgebracht in juni 2020 door Akili Interactive en is de eerste videogame op doktersvoorschrift voor de behandeling van aandachtstekortstoornissen bij jongeren. De game werd in de Verenigde Staten goedgekeurd door de Food and Drug Administration en is bedoeld voor kinderen van acht tot zeventien jaar met ADHD. Hij focust op bepaalde hersengebieden met zintuiglijke prikkels en motorische uitdagingen. De kinderen worden op de proef gesteld om hun aandachtsfuncties te ontwikkelen. Ze moeten verschillende acties tegelijk uitvoeren: een traject afleggen, dingen verzamelen en obstakels ontwijken. Het wordt aanbevolen EndeavorRx 25 minuten per dag te spelen en niet meer dan vijf dagen per week. Ouders kunnen de voortgang van hun kind volgen via de app EndeavorRx Insight. Uit de eerste resultaten van 2022 bleek dat 73% van de kinderen die het spel speelden zich daarna beter konden concentreren.

Lees meer over EndeavorRx

Opleidingscursus georganiseerd door Psyclimede.be

“Het doel van de cursus is om theoretisch en klinisch inzicht te verschaffen in het gebruik van videogames en digitale media in het therapeutisch proces met adolescenten. Deelnemers – klinisch psychologen, psychiaters, eerstelijnspsychologen, niet-psychotherapeutische clinici of mensen in opleiding op deze gebieden – worden ondergedompeld in een aantal videogames aan de hand van klinische situaties die gebaseerd zijn op de praktijkervaring van de trainer. Tijdens workshops in kleine groepen ontdekken de deelnemers het volledige therapeutische potentieel van deze games. De praktische integratie van digitale hulpmiddelen in verschillende therapeutische settings zal ook worden onderzocht.”

→ Naar opleiding

 

Samuel Walheer

LEES OOK :