De CD&V wil dat vaders en mee-ouders extra geboorteverlof toegekend krijgen, indien hun kind vroegtijdig geboren wordt of ernstige gezondheidsproblemen vertoont bij de geboorte. Er werd een wetsvoorstel in die zin ingediend.
Het Vlaamse christendemocratische parlementslid Nahima Lanjri, die deel uitmaakt van de federale meerderheid, diende het wetsvoorstel in. Ze deelde dit mee op 10 augustus en verklaarde: “De pasgeborenen kinderen op de dienst neonatologie moeten vaak lange tijd verblijven in het ziekenhuis. Die lange opname van de pasgeborene maakt het vaak erg moeilijk voor de ouders om een evenwicht te vinden tussen het dagelijkse leven en de zorg voor hun gehospitaliseerd kind.”
Moeders en vaders op voet van gelijkheid
De moeders genieten reeds van een langer moederschapsverlof wanneer hun baby moet opgenomen worden in het ziekenhuis. Het parlementslid wil dit voordeel nu ook toekennen aan de vaders en mee-ouders bij een hospitalisatie van meer dan zeven dagen. In dat geval zou het vaderschapsverlof, dat momenteel 15 dagen bedraagt (en in 2023 verlengd wordt tot 20 dagen), evenveel dagen duren als het kind gehospitaliseerd is. Dit met een maximum van 24 weken.
Hoe zit dat met het ouderschapsverlof in België?
Sinds 1 januari 2021 hebben de vaders in België recht op drie weken verlof bij de geboorte van een kind, en de moeders maximum 15 weken. Een groot verschil, dat het opbouwen van een bevoorrechte relatie tussen de baby en de vader of mee-moeder bemoeilijkt. Het is tevens schadelijk voor de nodige rust van de moeder en ontwricht voor langere tijd de taakverdeling binnen het koppel. In 2023 werd het vaderschapsverlof verlengd tot 4 weken. Een mooie stap in de goede richting van een langer vaderschap/mee-ouderschapsverlof, aldus de ‘Ligue des Familles’. Maar er is nog een lange weg te gaan om ze gelijk te schakelen met het moederschapsverlof van 15 weken.
Hoeveel kinderen worden prematuur geboren?
In België worden elk jaar zowat 120.000 kinderen geboren. Twaalf procent van hen wordt opgenomen op de dienst neonatologie en vier procent op de afdeling intensieve neonatologie (NIC). De meeste van deze kinderen zijn prematuur geboren, dus na een zwangerschapsduur van minder dan 37 weken. Dat betekent acht procent van de geboorten in 2020. Enige tijd geleden interviewde Hospichild dokter Anne-Britt Johansson, diensthoofd neonatologie aan het UKZKF. Zij zetten toen de beginselen van de prematuriteit op een rijtje: “In België komen 7 tot 8% van de baby’s te vroeg op de wereld. In 80% van de gevallen weten we dat op voorhand en kunnen de ouders zich voorbereiden. Er bestaan drie graden van prematuriteit: extreem (voor 28 weken), ernstig (tussen 28 en 32 weken) en matig (tussen 32 en 36 weken). Er zijn niet meer ernstige vroeggeboorten dan voorheen, maar het aantal matige vroeggeboorten is sterk gestegen. Dat komt omdat vrouwen op steeds hogere leeftijd kinderen krijgen.”
LEES OOK:
-
Prematuriteit: de KCE pleit ervoor de scheiding van ouders en pasgeborenen te beperken
-
Het Kinderziekenhuis sensibiliseert voor de zintuiglijke ontwikkeling van vroeggeboren baby’s
-
Studie over het beheer van prematuriteit: het KCE roept op tot getuigenissen
-
Drastische daling van het aantal vroeggeboorten in 2020: een positief gevolg van de lockdown?
-
De Kamer keurt de verlenging van het vaderschapsverlof goed